ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Συλλέξαμε για εσάς τις πιο κοινές και συχνές ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό. Παρ’ όλα αυτά για οποιαδήποτε άλλη απορία ή ερώτηση μη διστάσετε να μας στείλετε το μήνυμά σας ή να μας καλέσετε. Θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Μπορεί να παχύνω/οφείλεται το αυξημένο βάρος μου στο θυρεοειδή μου;
Μόνο ο υποθυρεοειδισμός δηλαδή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να μειώσει το βασικό μεταβολισμό και να προκαλέσει μικρή αύξηση του βάρους ενώ η όρεξη συνήθως είναι μειωμένη. Η αύξηση του βάρους αυτή είναι μικρή και δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού βάρους. Όταν όμως η υπολειτουργία του αδένα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ο μεταβολισμός επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν δικαιολογείται αύξηση του βάρους. Επομένως, ακόμα και εάν υπάρχει διάγνωση υποθυρεοειδισμού ή έχει αφαιρεθεί χειρουργικά ο θυρεοειδής αδένα, όταν η ρύθμιση με την θυροξίνη είναι καλή, η αύξηση του βάρους δεν δικαιολογείται.
Χάνω κιλά εξαιτίας του θυρεοειδούς;
Στην υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δηλαδή στον υπερθυρεοειδισμό, παρατηρείται αύξηση του βασικού μεταβολισμού και της όρεξης. Η αύξηση της όρεξης δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες θερμιδικές ανάγκες και το βάρος μειώνεται ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν η δόση υποκατάστασης της θυροξίνης σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού είναι μεγαλύτερη από ότι χρειάζεται.
Νιώθω να πνίγομαι / αισθάνομαι δυσφορία, άλγος, «κόμπο» στο λαιμό. Μπορεί να οφείλεται στο θυρεοειδή;
Σπάνια οι παθήσεις του θυρεοειδή μπορούν να εμφανίσουν τοπικά συμπτώματα από τον τράχηλο. Στις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε άλλες καταστάσεις ή σε έντονο στρες. Παρόλα αυτά, αίσθημα δύσπνοιας μπορεί να παρατηρηθεί σε βαριές περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού.
Έχω νεύρα. Μπορεί να οφείλεται στον θυρεοειδή;
Νευρικότητα ή ευερεθιστότητα μπορούν να δικαιολογηθούν από τον αρρύθμιστο υπερθυρεοειδισμό. Σε αυτή την περίπτωση όμως συνοδεύονται και από τα υπόλοιπα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού: ταχυκαρδίες, αϋπνία, εφιδρώσεις, τρόμος, εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους. Όταν όμως, ο υπερθυρεοειδισμός ρυθμιστεί σωστά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και οι αιματολογικές εξετάσεις είναι καλές, η νευρικότητα δεν δικαιολογείται.
Είναι δυνατόν να έχω καλές αιματολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς αλλά να έχω όζους;
Είναι δυνατόν, και είναι κάτι που ισχύει πολύ συχνά. Οι όζοι του θυρεοειδούς τις περισσότερες φορές δεν επηρεάζουν την λειτουργία του αδένα οπότε δεν φαίνονται στις εξετάσεις του αίματος και δεν προκαλούν κλινικά συμπτώματα. Η εκτίμηση του θυρεοειδούς αδένα πάντα γίνεται σε δύο επίπεδα: πρώτον, το λειτουργικό, δηλαδή εάν ο θυρεοειδής παράγει φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, το οποίο πραγματοποιείται με εργαστηριακές μετρήσεις, και δεύτερον, το μορφολογικό, δηλαδή εάν η ανατομική του δομή είναι φυσιολογική ή όχι, που πραγματοποιείται με την ψηλάφηση και, ακριβέστερα, με το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς.
Χρειάζεται να παίρνω το χάπι του θυρεοειδούς εφ' όρου ζωής;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χάπι του θυρεοειδούς, δηλαδή η θυροξίνη, χορηγείται ως υποκατάσταση της κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή στον υποθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια χρόνια, μη αναστρέψιμη, νόσος, οπότε η χορήγηση της θυροξίνης, εκτός εξαιρέσεων, είναι ισόβια.
Παίρνω χάπι για τον θυρεοειδή, Όταν μείνω έγκυος, πρέπει να το σταματήσω;
Η έγκυος που πάσχει από υποθυρεοειδισμό πρέπει να είναι πολύ καλά ρυθμισμένη, διότι το έμβρυο δεν έχει δικό του θυρεοειδή το πρώτο τρίμηνο της ενδομήτριας ζωής και καλύπτει τις ανάγκες του από τη θυροξίνη της μητέρας. Οπότε η θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη, είναι απαραίτητη κατά την κύηση, και συνήθως απαιτείται αύξηση της δόσης γιατί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη του εμβρύου.
Έχω τριχόπτωση. Μπορεί να οφείλεται στον θυρεοειδή;
Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μια από τις εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού ενώ και στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη απώλεια τριχών. Πάντα όμως η τριχόπτωση θα πρέπει να διερευνάται περαιτέρω μήπως υπάρχουν επιπλέον ορμονικές ή άλλου είδους διαταραχές (π.χ. αναιμία).
Έχω όζους στον θυρεοειδή. Πρέπει να πάρω φαρμακευτική αγωγή;
Εάν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι φυσιολογική, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητη για τους όζους του θυρεοειδούς. Οι όζοι χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και διερεύνηση με παρακέντηση δια λεπτής βελόνης (FNA). Η θεραπεία των όζων μπορεί να είναι χειρουργική αφαίρεση είτε όταν το μέγεθος τους είναι εκσεσημασμένο ή όταν υπάρχει υποψία για κακοήθη εξαλλαγή του όζου.
Τι είναι η παρακέντηση του θυρεοειδούς. Πονάει; Είναι επικίνδυνη;
Η παρακέντηση δια λεπτής βελόνης (FNA) είναι η ενδεδειγμένη εξέταση για την διερεύνηση των ύποπτων όζων του θυρεοειδούς αδένα. Μέσω της εξέτασης αυτής λαμβάνονται κύτταρα από τους όζους, που αποστέλλονται προς κυτταρολογική εξέταση.
Η παρακέντηση του θυρεοειδούς δεν είναι επώδυνη διαδικασία με τους κατάλληλους χειρισμούς. Προκαλεί πόνο αντίστοιχο με τον πόνο που προκαλείται από μια αιμοληψία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυρεοειδής είναι ένα επιφανειακό όργανο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Δεν κρύβει κινδύνους και δεν μπορεί να προκαλέσει διασπορά του καρκίνου.
Έχω διαταραχές στην περίοδό μου. Μπορεί να οφείλεται στον θυρεοειδή;
Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Υπάρχει όμως μια πληθώρα ενδοκρινολογικών διαταραχών που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο. Οπότε, σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται πάντα εκτενής ενδοκρινολογικός και ορμονολογικός έλεγχος.
Το πρωινό μου σάκχαρο βρέθηκε λίγο πάνω από το 100. Χρειάζομαι έλεγχο;
Τιμή γλυκόζης νηστείας >100mg/dl απαιτεί έλεγχο με καμπύλη γλυκόζης γιατί μπορεί να υποκρύπτεται ήδη εγκατεστημένος Σακχαρώδης Διαβήτης ή μπορεί να αποκαλύψει προδιαβητικές καταστάσεις όπως παθολογική γλυκόζη νηστείας ή παθολογική ανοχή στην γλυκόζη.
Έχω διαγνωστεί πρόσφατα με σακχαρώδη διαβήτη. Πρέπει να πάρω αγωγή; Η αγωγή αυτή θα είναι για πάντα;
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο νωρίτερα και όσο καλύτερα γίνει η ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τόσο καλύτερη θα είναι η πορεία της νόσου και θα μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης των επιπλοκών της. Οπότε, εκτός από την τροποποίηση του τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους), με την διάγνωση της πάθησης απαιτείται και φαρμακευτική θεραπεία.
Επίσης, η φυσική ιστορία της νόσου εμφανίζει προοδευτική επιδείνωση. Οπότε, ναι, συνήθως η φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη είναι ισόβια.
Έχω διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως. Θα πρέπει να πάρω ινσουλίνη; Θα έχω διαβήτη και μετά την κύηση;
Στον σακχαρώδη διαβήτη της κυήσεως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γλυκαιμικοί στόχοι επιτυγχάνονται με κατάλληλη διαιτητική αναπροσαρμογή και η χορήγηση θεραπείας δεν είναι απαραίτητη. Πολλές φορές όμως, όταν αυτό δεν επαρκεί, η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου γίνεται με την χορήγηση ινσουλίνης.
Μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα αν έχει χορηγηθεί ή όχι ινσουλίνη, η διαταραχή υποχωρεί. Οι γυναίκες όμως με σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερη ηλικία.
Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για να χάσω κιλά;
Η τρέχουσα στρατηγική που ακολουθείται είναι η βελτιστοποίηση του ορμονικού περιβάλλοντος, ο αποκλεισμός δευτεροπαθών αιτιών αύξησης βάρους και η ολοκληρωμένη βελτίωση του τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση). Αναμένονται κάποιες νέες φαρμακευτικές θεραπείες που μπορούν να εκτιμηθούν κατά περίπτωση.
Έχω κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας και έχω οστεοπενία. Πρέπει να πάρω αγωγή;
Ειδική αντιοστεοπορωτική αγωγή δίδεται μόνο στην οστεοπόρωση και όχι στην οστεοπενία. Στην οστεοπενία συνήθως αρκεί η αγωγή υποκατάστασης με ασβέστιο και βιταμίνη D. Σε ειδικές περιπτώσεις όμως που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος είναι δυνατόν να προταθεί φαρμακευτική θεραπεία.
Εμφανίζω αυξημένη τριχοφυΐα. Είναι θέμα ορμονών;
Πολλές ορμονικές διαταραχές συνδέονται και μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ενδοκρινολογικός και ορμονολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να τεθεί η διάγνωση, να προσδιοριστεί η φύση και η ένταση της πάθησης πριν αποφασιστεί η τελική θεραπευτική παρέμβαση.